Niedziela, 01 styczeń 2012
Pszczelarze mają niską zachorowalność na raka
Korzyści pszczół Zdrowie i rak
Poinformuj Afryki , 25 grudzień 2011
... Pszczelarze mają najniższą zachorowalność na raka wszystkich zawodów na całym świecie. Fakt ten został uznany w raporcie rocznym w Nowym Jorku Cancer Research Institute w 1965 roku. Prawie pół wieku temu, Journal of National Cancer Institute, Vol.. 9 (2), październik 1948 r., opublikowała raport William Robinson, MD, et al., W którym stwierdzono, że pyłek pszczeli dodawanych do żywności (w proporcji 1 część do 10000) zapobiegać lub opóźniać pojawienie się złośliwego nowotworu sutka.
LJ Hayes, MD miał odwagę ogłosić, "Bees sterylizacji pyłki za pomocą gruczołów wydzielania antagonistyczne do nowotworów." Inni lekarze, w tym Zygmunt Schmidt, MD, i Ernesto Contreras, MD, wydają się zgodni, że coś w pyłku działa w walce z rakiem .
Dr W. Schweisheimer powiedział również, że naukowcy z Cancer Institute w Berlinie w Niemczech nigdy nie napotkał pszczelarz z rakiem. Francuskie badania dotyczące przyczyn śmierci 1000 pszczelarzy tym tylko przypadku pszczelarza, który zmarł na raka. Częstość występowania raka spowodowało śmierć w grupie rolników francuskich był 100 razy wyższy niż w grupie pszczelarzy.
Do chwili obecnej brak studium zarzucić, że pszczelarze mają bardzo niski, prawie nieistotny na całym świecie na raka. Ze względu na wagę tego faktu i w połączeniu z jego doświadczenia, John Anderson, profesor pszczelarstwa, University of Aberdeen, jednoznacznie oświadczył: "Keep pszczół i jedz miód, jeśli chcesz żyć długo. Pszczelarze żyją dłużej niż ktokolwiek inny ".
Ale dlaczego i jak użądlenia pszczół zapobiegania lub leczenia raka? Po pierwsze, główny składnik jadu pszczelego żądła jest mellitin, który ma potężne bakterii i właściwości cytotoksyczne. Mellitin w jad pszczeli aktywuje dwa główne gruczoły - kory nadnerczy i przysadki mózgowej, co z kolei zaczyna wydzielać hormony, które mają silne działanie przeciwzapalne. Rak i wiele innych chorób zwyrodnieniowych są często poprzedzone stan zapalny. Jad pszczeli także pobudza układ odpornościowy i rak
jest mniej prawdopodobne, aby zdobyć przyczółek w tych z silny układ odpornościowy.
Nic nie pobudza krążenie lepiej niż jad pszczeli, który rozpuszcza się płytek w naczyniach krwionośnych i przepłukać go w celu zapewnienia swobodnego przepływu krwi. Jad pszczeli zawiera białka i aminokwasy (18 z 20 obowiązkowych aminokwasów). Kiedy małe dawki jadu pszczelego dostaje się do krwi one zrekompensować deficyt aminokwasów, aby aktywnych hormonów i witamin, obniżają poziom cholesterolu i mają korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów ...
McDonald JA, Li FP, Mehta CR.
Abstrakcyjny
Rakotwórcze działanie jadu pszczelego są oceniane w badaniu śmiertelność z 580 narażonych zawodowo pszczelarzy. Przedmioty zostały zidentyfikowane przez nekrologi opublikowane w latach 1949 i 1978 w trzech czasopism amerykańskiego przemysłu pszczelarskiego. Zgonu pszczelarzy badano przyczyny śmiertelności i proporcjonalne wskaźniki śmiertelności w porównaniu z tymi, dla populacji Stanów Zjednoczonych ogóle. Pszczelarze mieli nieco niższe niż oczekiwano część zgonów z powodu raka. Deficyt raka
płuc u mężczyzn pszczelarzy była znacząca (p poniżej 0,05) i może wskazywać, że mniej pszczelarzy byli palacze papierosów. Częstość występowania innych nowotworów nie różniły się znacząco od oczekiwań. Chłoniaków nieziarniczych w czterech osób, a spodziewano się na dwie części. Śmiertelność z powodu chorób innych niż nowotwory nie wykazała niezwykłe wzory. Co najmniej dwie osoby zmarły w wyniku wypadków bezpośrednio związanych z opieką uli. Analiza podgrupy 377 mężczyźni z głównych ról w
branży pszczelarskiej nie wykazały istotnych różnic w rozkładzie przyczyn zgonu. Badanie to pszczelarzy ujawnia ani negatywnych, ani korzystny wpływ intensywnej ekspozycji na ukąszenia pszczół.