przepisy kit pszczeli

przepisy kit pszczeli

Postprzez jozef » 09 lis 2011, 19:47

Przepisy z produktów pszczelich

Miód pszczeli

W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu powinno się go spożywać w postaci roztworu (1 łyżka do 3 miodu rozpuszczona w wodzie lub mleku) przygotowanego 10-12 godzin przed wypiciem. Dzięki temu aktywowane zostają substancje biologicznie czynne, takie jak enzymy.

Propolis

Maść propolisową ze świeżego produktu

70g wazeliny i 15g rozdrobnionego propolisu wymieszać w naczyniu wstawionym do gorącej wody, przetrzeć przez sitko lub gazę, ostudzić.

Maść propolisowa - robiona na gorąco (podane przez prof. Jasińskiego)

Na 100 cm 3 oliwy z oliwek - czubata łyżka stołowa suchego propolisu. Olej nalewamy do naczynia które można grzać, podgrzewamy do temperatury takiej, aż pojawia sie dymek nad olejem, w tym momencie wrzucamy propolis - robi sie piana. Po wrzuceniu po 40 s. do 1 min. zdejmujemy z ognia, przez gazę przelewamy cały roztwór do żaroodpornego naczynia. Następnie studzimy w temp pokojowej, potem może być trzymane w lodówce.

Tworzy sie substancja o konsystencji wazeliny. Świetnie nadaje się nawet do stosowania wewnętrznego, np. jako emulsja

Maść na nagniotki(dr E. Kałużny)

Włożyć do emaliowanego kubka 50g kitu pszczelego, 20g wosku i sok z 1 cytryny, ucierając na ciepłej blasze tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Stosować: Cienką warstwę maści na kawałku płótna przykłada się codziennie na nagniotek do czasu, aż zbieleje. Po wymoczeniu, można nagniotek wyjąć razem "z korzeniem".

EEP - Etanolowy Ekstrakt Propolisu

Propolis należy rozpuścić w 70% (lub 76% - wg różnych autorów) etanolu, biorąc 1 część surowca do 10 części alkoholu. (Aby otrzymać np. 500ml 70% etanolu można zmieszać 350ml spirytusu i 150ml przegotowanej wody).

Rozdrobniony propolis należy mieszać co jakiś czas, przez 2 tygodnie. Następnie odstawić do wyklarowania. Ściągnięty z nad osadu ekstrakt można trzymać przez 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Mleko propolisowe

Do litra przegotowanego mleka dodać 50g rozdrobnionego propolisu, wymieszać, przecedzić przez gazę. Po ostudzeniu zebrać wierzchnią warstwę wosku. Przechowywać w lodówce.

Masło propolisowe

Do 0,5 kg rozpuszczonego masła dodać 75g rozdrobnionego propolisu. Następnie wymieszać i przetrzeć przez sitko / gazę.
Przechowywać w lodówce.

Pyłek kwiatowy

Przygotowanie obnóży pyłkowych

Ponieważ suchy pyłek (obnóża) jest dla człowieka niestrawny należy go wcześniej przygotować.
Porcję pyłku zalewa się 1/3 szklanki wystudzonej, przegotowanej wody i po zmieszaniu zostawia na kilka godzin.

Pyłek z innymi produktami

Można spożywać mieszaninę pyłku z różnymi produktami (od 1:1 do 1:4) między innymi z miodem, masłem, twarogiem, konfiturami oraz glukozą. Tak przygotowany pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.

Wosk

Krem oliwkowy dla cery tłustej

Składniki: 6 łyżek wosku, 4 łyżki wytłaczanej na zimno oliwy z oliwek, szczypta boraksu, 50ml wody, 10 kropli nalewki benzoesowej.
Przygotowanie: Roztapiamy wosk w łaźni wodnej (może być naczynie w garnku z wrzącą wodą) i dodajemy do niego oliwę, następnie rozpuszczony w wodzie boraks. Na koniec wkraplamy nalewkę benzoesową i mieszamy krem aż do ochłodzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Krem do cery tłustej (dr E. Kałużny)

Roztopić 5g wosku w porcelanowym naczyniu, dodać 5ml spirytusu amoniakalnego i 7,5ml wody. Wymieszać.
Stosowanie: nałożyć na twarz na ok. 25 minut.

Krem dla cery suchej i szorstkiej, głownie na noc. (dr E.Kałużny)

5g białego wosku stopić na wrzątku razem z 5g masła kakaowego, 10g lanoliny i 2 g alkoholu lanolinowego; dodać 40g olejku z zarodków pszennych. Wymieszać i podgrzać do temperatury 60°C. Do tej masy wmieszać 40g wody różanej, pogrzanej też do 60°C. Wolno mieszać, a przed zastygnięciem, uperfumować 2 kroplami olejku różanego.

Krem oczyszczający cerę (dr E. Kałużny)

Włożyć do porcelanowego naczynia i odgrzać w łaźni wodnej aż do roztopienia następujące składniki: 6g wosku pszczelego, 0,5g boraksu, 27,5g oleju brzoskwiniowego i 16ml wody. Mieszać i ucierać drewnianą lub porcelanową łopatką aż do wystygnięcia.
Stosowanie: umyć twarz i nałożyć krem na ok. 30 minut (obficie).

Inne przepisy, dawkowanie produktów pszczelich:

Przepisy ludowe
Dawkowanie produktów pszczelich
Miód w kuchni – przepisy kulinarne na słodko
Dania jarskie na słodko
Napoje bezalkoholowe z miodem
Napoje alkoholowe
Desery miodowe

Więcej przepisów i zastosowań znajdziesz tu: przepisy - apiterapia
Uwaga!!! Wiadomości podane na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. W razie poważniejszych schorzeń należy skonsultować się z lekarzem!!!
jozef
 
Posty: 147
Afbeeldingen: 53
Dołączył(a): 06 lis 2010, 15:01

Powrót do pożytki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron