Strona 1 z 1

ramka hodowlana

PostNapisane: 20 lut 2011, 16:19
przez jozef
przez jozef » 18 Lis 2010, 21:06
to ramka izolatorami
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
jozef

Posty: 42
Obrazki: 26
Rejestracja: 06 Lis 2010, 13:01
Góra
Reklama

Re: ramka hodowlana

przez jozef » 27 Lis 2010, 18:53
to mała ramka do ula co każdy w ten sposób może dla siebie wyhodować matki dla własnej potrzeby , u mnie się zmieściło pięć izolatorów a na innych rankach się może więcej zmieścić zależne od szerokości ramki i ustawić mateczniki po środku ramki , miejsce mateczników zabezpieczy czyś twardym np cieni ką płytą pcv. w trakcie pracy pszczół odciąganie węzy a przed założeniem mateczników
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
jozef

Posty: 42
Obrazki: 26
Rejestracja: 06 Lis 2010, 13:01
Góra
Re: ramka hodowlana

przez henry650 » 09 Sty 2011, 12:33
Mam pytanie larwy przekładasz czy korzystasz z ramki Jentera lub systemu Nicot


henry
henry650

Posty: 5
Rejestracja: 09 Lis 2010, 18:59
Góra
Re: ramka hodowlana

przez StanleyK » 22 Sty 2011, 11:33
henry650 napisał(a):
Mam pytanie larwy przekładasz czy korzystasz z ramki Jentera lub systemu Nicot


henry





Józek, henry zadał Ci pytanie na które nie odpowiedziałeś, ja też jestem ciekaw.

Pozdrawiam
Stanley
StanleyK

Posty: 15
Rejestracja: 21 Sty 2011, 10:29
Góra
Re: ramka hodowlana

przez jozef » 22 Sty 2011, 11:58
henry i Stanley , przekładam larwy jedno dniowe łyżeczką chińską, dzień prędzej najlepiej poszukać jajeczka jedno dniowe i zaznaczyć ramkę a po uruchomieniu start boksu następnego dnia przełożyć larwy , józef
jozef

Posty: 42
Obrazki: 26
Rejestracja: 06 Lis 2010, 13:01
Góra
Re: ramka hodowlana

przez StanleyK » 22 Sty 2011, 13:02
jozef napisał(a):
henry i Stanley , przekładam larwy jedno dniowe łyżeczką chińską, dzień prędzej najlepiej poszukać jajeczka jedno dniowe i zaznaczyć ramkę a po uruchomieniu start boksu następnego dnia przełożyć larwy , józef





Józek, ja też obecnie przekładam ręcznie (łyżeczką) larwy, kiedyś miałem trzy ramki Jentera i na nich ciągnąłem meteczniki by zaoszczędzić w ten sposób na czasie, ale zauważyłem że wychodzą z Jentera matki, jakby troszkę mniejsze i wróciłem do ręcznego przekładania. Jest to metoda ( ręczne przekładanie) bardziej pracochłonna ale matki wychodzą jak dla mnie lepsze, po prostu są większe. Ja jednorazowo przekładam od 350 do 400 larw z tego mi przyjmują w zależności od okresu pożytkowego około 55/70%. Do wychowu mateczników wyłączonych z produkcji mam co roku, od 10-12 rodzin towarowych.

Pozdrawiam
Stanley

Re: ramka hodowlana

PostNapisane: 19 cze 2011, 13:50
przez jozef
to ramka hodowlana ale to zależne jak kto sobie zrobi stard boks a powinien być na 5 ramek starczy , dwie ramki z pyłkiem a 2 ramki z miodem nie zasklepionym i ramka hodowlana

Re: ramka hodowlana

PostNapisane: 03 lip 2011, 15:04
przez jozef
a taką ramkę można wykorzystać nastrój rojowy i wstawić ramkę z matecznikami

Re: ramka hodowlana

PostNapisane: 24 lut 2012, 10:01
przez jozef
a to mam zrobioną nową ramkę do hodowli matek

Re: ramka hodowlana

PostNapisane: 17 cze 2012, 13:24
przez jozef
ramka moja

Re: ramka hodowlana

PostNapisane: 23 lis 2014, 09:43
przez jozef
można i taki sposób